Pasta-kødsovs på nye måder

Opskrift:

kødsovs

Du skal bruge:

2 spsk neutral olie
400 g hakket oksekød af god kvalitet.
Salt og peber
1 zitauerløg
1 gulerod
2 fed hvidløg
Toppen af 1 porre
1 stilk rosmarin, hakket
1 stilk timian, hakket
1 dl god olivenolie
2 spsk god tomatpuré
1 dl rødvin (alkohol og børn?)
2 ds gode flåede tomater
Salt og peber
1 bundt oregano, hakket

Sådan gør du:

Varm olien op på en pande og brun kødet grundigt af. Det er vigtigt, at det bliver karamelliseret.

Krydr med salt og peber. Lad kødet stå på panden.

Hak alle grøntsagerne grundigt. Eller riv dem på et rivejern.

I en gryde varmes olivenolien op. Tilsæt grøntsagerne og sauter dem godt af. Tilsæt  krydderurter og tomatpure. Sauter videre i et par minutter. Kom kødet ned til grøntsagerne.

Tilsæt nu rødvin og lad dette koge helt væk. Tilsæt flåede tomater, og lad kødsovsen simrer ved svag varme i ca. en time. Smag til med salt og peber.

Køl kødsovsen ned og tilsæt det hakkede oregano.

Når kødsovsen er helt kold, er den klar til at komme i raviolierne

Pasta-dej

Du skal bruge:

500 g tipo 00 mel
8 g salt
3 æg
3 æggeblommer

Sådan gør du:

Miks det hele sammen i en skål. Ælt dejen til den er ensartet. 

Form dejen til en kugle og kom husholdningsfilm omkring den. Stil den nu på køl i minimum en time inden brug.

 

Dejen rulles herefter ud tyndt på en pastamaskine.

Se på videoen, hvordan du laver raviolierne.

Når du har lavet dine ravioli kan de med fordel sættes på kål en times tid, inden de skal koges. De kan også sagtens fryses.

Urtesmør

Du skal bruge:

100 g smør
2 håndfulde krydderurter efter eget ønske, hakket fint
Salt og peber
Skal af ½ citron

Sådan gør du:

Kom smør, krydderurter, salt, peber og citronskal op i en lille glasblender.

Blend til smørret er lyst grønt.

Sæt smørret på køl.

Tilberedning

Du skal bruge:

Urtesmør
Raviolier
Friske krydderurter
Salt og peber

Sådan gør du:

Når vandet koger, varmes en pande op med urtesmørret på middelvarme. Det må ikke brænde.

Kog raviolierne i spilkogende vand i 2-3 minutter.

Tag raviolierne op af vandet med en hulske og kom dem direkte på en pande med urtesmørret.

Sving raviolierne rundt i smørret og krydr med salt og peber samt friske krydderurter.

Brug gode råvarer til at lave pastakødsovsen, så du får mere smag ud af grøntsagerne og kødet. 

Theis putter en lille skefuld kødsovs på pastaen. 

Theis lægger en ny pastarulle ovenpå. 

Theis bruger sin hånd til at lave en form rundt om pastaen med kødsovs. 

Theis steger de færdige raviolier i urtesmør.

Den færdige ravioli med kødsovs indeni. Tallerkenen er serveret på en duftpude, der forstærker alle duftene i maden. 

FN's Verdensmål

Mål nr. 12: Ansvarligt forbrug og produktion

Oksekød i fremtiden? Er det nu også bæredygtigt?

Danmark anses for at være et landbrugsland, og landbruget er en af de største forbruger af vand på verdensplan. Det er derfor nødvendigt, at vi ændrer måden, vi forbruger vores varer og ressourcer på. 

En ny undersøgelse viser, at næsten 30 procent af danskerne køber mindre kød, når de handler. Men kød er ikke kun skidt, for kød er med til at give os protein, vitaminer, mineraler og jern, som er vigtige for kroppen. 

Dette mål lægger derfor vægt på, at der skal udvikles og forskes i bæredygtigt forbrug og produktion og miljørigtige teknologier, og allerede nu er der ved at blive lavet Danmarks første CO2-neutrale oksekød 

Læs mere om verdensmålet 12: Ansvarligt forbrug og produktion.

 

Mål nr. 17: Partnerskaber for handling

I løbet af de seneste par år har flere og flere initiativer sat klimavenlige fødevarer på dagsordenen. 

Dette verdensmål lægger vægt, at der skabes flere partnerskaber på tværs af kommuner, regioner og lande.

I Danmark findes der mange kommuner, som arbejder med at få implementeret en høj kvalitet af økologi i deres madordning fx i børnehaver eller på skoler. 

Men der er behov for, at det globale partnerskab for bæredygtig udvikling skal styrkes, og at det handler om at inddrage forskellige aktører, som kan dele viden ekspertise, teknologi og finansielle ressourcer, for at støtte alle lande i at nå verdensmålene for bæredygtig udvikling og især udviklingslandene.

Læs mere om verdensmålet 17: Partnerskaber for handling

Vil du vide mere?

Lugtesansen kaldes også for den olfaktoriske sans, og den spiller i høj grad sammen med smagssansen.

Det sjove ved denne sans er, at vi mennesker kan forbinde de mange forskellige dufte med særlige minder. Måske du også synes, at kanel dufter af jul?

Et virkelig godt eksempel hvor lugtesansen kan frembringe særlige minder, findes i Disney filmen “Ratatouille”. Her får den strenge madanmelder Ego serveret retten ratatouille. Den velduftende ratatouille fører straks Ego tilbage til sit barndomshjem, hvor hans mor stod i køkkenet og lavede hans yndlingsret, ratatouille.

Madens lugte og dufte kaldes også for aroma, der registreres af lugtesansen i næsen. Mennesker kan registrere op mod 1 billion forskellige lugte, men det kan være svært at skelne dem alle fra hinanden.

...

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!