Brød i rummet

Brød i Rummet

Fakta om retten:

Faktisk er brødet ikke en servering på Alchemist.

Projektet om brød i rummet er et samarbejde mellem Alchemists forskningsenhed og gæsteforskeren Maggie Coblentz (fra videoen), som kommer fra den verdensførende amerikanske uddannelsesinstitution, Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Samarbejdet mellem Maggie Coblentz og forskningsenheden på Alchemist går ud på at undersøge, hvordan velsmagende mad og menneskets yndlingsretter kan bringes med op i rummet,  så maden stadig er fuld af næring, smag og har masser af tekstur i sig. 

At være afsted på en rum-mission i lang tid kan være svært for astronauter og derfor er det interessant at udforske, hvordan mad kan være med til at skabe positive oplevelser. 

 

Rum-mad i fremtiden:

Maggie Coblentz forsker i design af fødevarer i rummet, og på engelsk hedder dette studie Interplanetary gastronomy. Ifølge Maggie er det vigtigt, at der udvikles nye former for madoplevelser i rummet for fremtidige astronauter. Hun har bl.a. forsket i, hvordan fermenterede produkter kan udvikles og komme med op i rummet, fx. miso. Her blev lidt miso sendt op til Den Internationale Rumstation, og bagefter blev misoen sammenlignet med miso fra Jorden for at se, om der var sket særlige forandringer. 

Læs mere om projektet Space Miso

 
Spørgsmål:

 

Hvad tror du, at astronauter kommer til at spise i fremtiden, når de skal ud på en rummission?

Her er Maggie i gang med at sætte op til et forsøg i en speciallavet flyvemaskine, som gør det muligt for astronauter at træne uden tyngdekraft. Foto: Maggie Coblentz

Her undersøger Maggie molekylær gastronomi i minus tyngdekraft. Foto: Steve Boxall/ZERO-G

Maggie viser formene frem, som “rumbrødet”” er bagt i. 

En næsten krummefri bolle. 

Maggie og Marie skal til at spise space bread med smør fra tube. 

FN's Verdensmål

Mål nr. 4: Kvalitetsuddannelse

Uddannelse er en vigtig del af det danske samfund, og i Danmark er uddannelse gratis for alle. Sådan er det desværre ikke i alle andre lande, og der er stadig børn og unge, som ikke har mulighed for at gå i skole. Dette mål handler derfor om, at alle skal have ret til læring gennem hele livet. 

Igennem læring og forskning er der mulighed for at gå i dybden med specifikke emner fx ligesom Maggie har gjort med sit projekt om brødkrummer i rummet. Hun har delt sin viden med andre forskere, der til sidst har ført hende til Alchemist, hvor hun arbejder tæt sammen med dygtige kokke og andre forskere om at udvikle et produkt, der til sidst kan spises i rummet. 

Læs mere om verdensmålet 4: Kvalitetsuddannelse.

Mål nr. 17: Partnerskaber for handling

Partnerskaber for handling er et vigtigt mål, da det kan fremme viden og udvikling på tværs af den offentlige sektor, det private erhvervsliv og civilsamfundet. Der er derfor mulighed for at bygge videre på erfaringer og ressourcer, der kan skabe nye innovative løsninger.  

Her er Maggies arbejde et godt eksempel på, hvordan hun inddrager sin baggrund i design, sin astrofysiske forståelse i samspil med Alchemists forskningsafdeling og sammen kan de løfte opgaven om at udvikle mad til fremtidens astronauter. 

Læs mere om verdensmålet 17: Partnerskaber for handling

...

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!