Verdens længste suppe

Opskrift:

SUPPE

Du skal bruge:

100 g smør
150 g bagekartofler i tern
150 g porrer skåret i skiver
2 fed hvidløg, hakket groft
3 stængler frisk timian
1 dl hvidvin
1 liter lys hønsefond
1 dl fløde
2 spsk creme fraiche 38%
Salt og peber
Citronsaft

Sådan gør du:

Smelt smørret i en stor gryde.
 Det må ikke brune. Tilsæt nu kartofler, porrer, hvidløg og timian.
 Lad det stege i minimum 15 minutter. Tilsæt vin og lad det koge ind. Tilsæt hønsefond
 og fløde. Kog ved svag varme indtil kartofler
ne og porrerne er helt møre. Blend suppen i en 
blender, indtil du har en fin og glat konsistens.
 Sigt suppen gennem en finmasket sigte og smag til med creme fraiche, salt og peber samt lidt citronsaft.

Udstyr til verdens længste suppe:

Agar-agar
Sprøjter
Slanger
Vandbad

Gelering:​

Blend 15 g agar-agar ud i en liter suppe med en stavblender. Kog suppen op.
 Sigt suppen gennem en finmasket sigte. 
Suppen er nu klar til at blive lavet til en lang suppe.

Tag sprøjten og sug suppe ind i den. Sæt slangen for enden af sprøjten, og lad suppen køle af i et vandbad i ca. 2 minutter. Nu er du klar til at sprøjte suppen ud. 

Se videoen og få tips til, hvordan den lange suppe kan anrettes.

Den færdige suppe med porrekompot og chips af bacon og kartoffelstivelse.

Mikaella og Sienna udfordrer hinanden i at lave verdens længste suppe. 

PORREKOMPOT

Du skal bruge:

100 g bagekartofler skåret i fine tern
150 g porrer skåret i fine skiver
50 g smør
Vand
Salt og peber
Skal af ½ citron
½ bundt purløg, fintsnittet

Sådan gør du:

Smelt smør i en kasserolle. Tilsæt porrer og kartofler og tilbered ved middelvarme indtil kartoflerne er møre.
Tilsæt en lille smule vand for at samle det hele. 
Smag godt til med salt, peber og citronskal.
Lige før servering tilsættes purløg
.

 

Chips af
bacon & kartoffel-stivelse

Du skal bruge:

50 g bacon skåret i fine tern
45 g kartoffelstivelse
10 g tapiocastivelse
2 g fint salt
550 g vand

Sådan gør du:

Steg bacon sprødt på en lille pande. Hæld bacon over på et stykke køkkenrulle. 

Opløs kartoffelstivelse og tapiocastivelse i vandet sammen med salt.

Kog blandingen op mens du pisker den let. Når blandingen er klar, tilsættes bacon.

Køl blandingen ned.

Spred blandingen tyndt ud på sliplet-måtter og tør ved 65 grader, indtil den er helt sprød.

Bræk i mindre stykker og fritér dem i olie ved 210 grader. Drys med salt og server dem lune ovenpå suppen. 

Theis, Sienna og Mikaella foran en masse lækre grøntsager, der skal bruges til suppen. 

Fn's Verdensmål

Mål nr. 2: Stop sult

En stivnet suppe og verdensmål 2 – hvordan hænger det lige sammen? 

En af verdens største udfordringer er, hvordan vi i fremtiden producerer nok mad til alle på en bæredygtig måde og samtidig kan lave mad, der opfylder kravene om, at maden er fuld af næring, af høj kvalitet og smager godt. Fejlernæring er yderligere et stort problem, som især ses blandt ældre mennesker. 

Suppe er en god løsning til at løse problematikken, da den indeholder mange forskellige næringsstoffer og masser af væske, og så kan en suppe laves med alverdens grøntsager. 

At bruge geleringsmidler i maden kan bruges til at gøre flydende væsker mere faste og cremede, og kan fx. bruges til mennekser med synkebesvær.

Her kan du læse mere om verdensmålet 2: Stop sult

Mål nr. 12 : Ansvarligt forbrug og produktion

Dette mål sætter fokus på, at det globale madspild pr. indbygger skal halveres inden 2030. Ca. en tredjedel af alle verdens fødevarer ender som skrald. Vi skal derfor være bedre til at se vores råvarer som en vigtig ressource.  

En suppe er en super nem måde at få tømt køleskabet for grøntsager, så brug den rynkede kartoffel eller den trætte gulerod og lav dem om til en smagfuld suppe. 

Her kan du læse mere om verdensmålet 12: Ansvarligt forbrug og produktion

 

Vil du vide mere?

Du spiser helt sikkert forskellige fødevarer med geleringsmidler i – uden at du måske er helt klar over det? Der er f.eks. geleringsmidler i syltetøj, vingummier og kager som cheese cake og panna cotta.

Et geleringsmiddel bruges til at tykne eller stivne væsker. Der findes rigtig mange geleringsmidler, bl.a. gelatine, som kommer fra dyrs hud og knogler, og her er det proteinet kollagen, som hjælper til at tykne væsken. Der findes også mange geleringsmidler, som kommer fra planter, bl.a. pektin, som kommer fra citrusfrugter og æbler, Guargum, som kommer fra bønner eller agar-agar og carrageenan (Kappa), som kommer fra alger.

Agar-agar er et geleringsmiddel, som kan bruges til mange forskellige ting, men det helt særlige ved det er, at det er et super godt geleringsmiddel til at stivne varme væsker.

I videoen tilsætter Mikaella agar-agar til suppen, og agar-agar binder de mange vandmolekyler i suppen til sig. Overordnet set kaldes molekyler, som kan binde vand, for hydrokolloider, hvor “hydro” betyder vand og “kolloid” betyder at lime eller samle. De plantebaserede hydrokolloider består af lange kæder af kulhydrat-molekyler, som bliver kaldt for polysakkarider. Sakkarider er et andet ord for kulhydrater og “poly” betyder flere, så flere kulhydrat-molekyler, som hænger sammen. Jo mere forgrenede og sammenfiltrede de her polysakkarider bliver, jo mere vand kan de binde. Når vandet bindes til det sammenfiltrede net af polysakkarider, så kan det ikke længere flyde frit rundt, og derfor stivner væsken. Og det er det samme der sker, når agar-agar hældes i suppen. 

Det sjove ved at lave forsøget fra videoen “Verdens længste suppe” er, at det kan være med til at forvirre sanserne. De fleste spiser jo en varm suppe med en ske, men ved hjælp af agar-agar bliver suppen stivnet og ved at skyde suppen ud gennem sprøjterne, kan suppen pludselig forvandles til verdens længste suppe.

...

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!