Hvordan er det lige at insekter og naturvidenskab hænger sammen?
Jo, insekter er jo ret vigtige for økosystemers energikredsløb, og så er de nødvendige i forhold til at bestøve blomster og afgrøder. Hvis vi kigger på insekter fra et gastronomisk synspunkt, så er de ret interessante. De kan variere i tekstur og være alt fra bløde til sprøde, og så kan de smage alt fra syrligt til smagen af kaviar.
Lad os kigge nærmere på myrer. Myrene kommunikerer vha. duftstoffer, og det er de duftstoffer, som giver dem deres særlige aoroma f.eks. vanilje, citrusfrugt, kanel eller koriander. Myrer producerer også myresyre, som de bruger som forsvar mod fjender, og det giver dem en kraftig syrlig smag.
Nogle edderkopper kan spises rå, og smagen er lettere saltet og minder lidt om kaviar. Og så er der græshopperen, som er utroligt sprøde og knasende, når de ristes og har masser af umamismag.
I videoen zoomes der ind på bænkebideren. Underligt nok er bænkebideren i familie med krebsdyr som rejer og krabber. Tilbage i evolutionshistorien har bænkebiderens forfader kravlet på land og tilpasset sig et liv på landjorden. Bænkebideren ånder ved hjælp af gæller kombineret med et åbndesystem, der minder meget om insekternes. Bænkebidere kan derfor også bedst lide steder, der er mørke og fugtige.
Insekter i andre lande
Insekter bliver betragtet som en lækker delikatesse i lande som Mexico, Thailand og Congo, Vietnam, Cambodja, Kina, Zambia, Tanzania, Columbia og New Guinea, hvor de spiser insekter på grund af deres næringsværdi og smag.
Der findes over 1900 spiselige insektarter i verden. De mest populære insekter er: biller, bier, hvepse, myrer, græshopper, fårekyllinger, cikader, skjoldlus, termitter, guldsmede og endelig fluer samt en lang række af larvearter + skorpioner og fugleedderkopper.
Kan insekter være den nye proteinkilde i fremtiden?
Det er nok ikke første gang, at du hører, at insekterne kommer på menuen i fremtiden. Insekter kan opdrættes, og det kræver få ressourcer, og miljøbelastninger en mindre. Det betyder, at insekter udleder langt mindre CO2 end kvægdyr. Det kræver fx 8 liter vand at producere 1 kg fårekylling sammenlignet med 15.000 liter vand for at lave 1 kg. oksekød.
Insekter er i ernæringsmæssig henseende vigtige, fordi de indeholder store mængder proteiner, fedtstoffer og vitaminer.
Hvad er insekternes rolle i naturen (biodiversitet)?
Alle dyr indgår i naturens økosystem og spiller en særlig rolle i at bibeholde balancen. Det er det, som gør naturen varieret og mangfoldig. Men mange levesteder ændrer sig eller ødelægges og det truer dyrene, som lever der. Insekterne spiller en særlig rolle om end de forvandler døde dyr til næring eller er føde for andre dyr. Det kan derfor have store konsekvenser for naturen, hvis balancen udfordres.