Blod har flere funktionelle egenskaber, og blod kan bl.a. fungere som emulgator samt danne geler og skum. Blodets plasmadel indeholder bl.a. albumin, der også findes i æggeblommer. Derfor kan blod fungere som en erstatning for æg i f.eks. bagværk grundet dets skumdannende egenskaber.
De fleste kender nok blodpølse, men i mange lande er blod en naturlig del af madlavningen f.eks. svenske blodplättar (pandekager med blod i), og i mange sydamerikanske lande indgår blod i gryderetter eller som smagsgiver i saucer.
Ud fra et sundhedsmæssigt synspunkt indeholder blod to vigtige næringsstoffer, nemlig proteiner og jern. Jernmangel er en af de mest udbredte fejlernæringer på verdensplan, og blod kan derfor være med til at løse denne problematik.
Kan blod-is redde liv?
Foto: Søren Gammelmark
Ja, på en måde kan man sige, at blod-is kan være med til at redde liv.
Blod-isen er en dessert, som serveres på Alchemist. Desserten hedder Lifeline og sætter fokus på, hvor vigtigt det er at donere blod.
39 % af alle bloddonationer i Danmark går til behandling af patienter med kræft, og det er derfor vigtigt, at flere og flere vil være bloddonorer.
Når Lifeline serveres, er der en lille QR-kode på tallerkenen, så gæster hurtigt og nemt kan tilmelde sig til at være bloddonor. Man skal dog være mellem 17 og 65 år for at være bloddonor i Danmark. Alchemist har tidligere serveret en ret med lammehjerte, blodsovs fra en transfusionspose og et donorkort “on the side”. Retten fik 1.500 mennesker til at skrive sig op som organdonorer!
Blod som fremtidens proteinkilde?
Hvert år bliver 60.000 tons griseblod brugt til dyrefoder, og spørgsmålet er, om blodet kan bruges på en mere bæredygtig måde? Det vil et forskerhold fra Københavns Universitet finde ud af. Forskerholdet er i gang med at afprøve nye metoder, så griseblod kan blive til et nyt smagsneutralt proteinpulver, der kan anvendes i alt fra juicer til bagværk. Den her løsning vil bl.a. være godt for ældre mennesker, da de har brug for ekstra proteiner i deres mad.
Læs mere om projektet her.