Play Video

Blod-is med flydende nitrogen

Opskrift:

Ismasse

Du skal bruge:

½ liter mælk
½ liter fløde
250 g sukker
12 æggeblommer

Sådan gør du:

Kog mælk og fløde op. Pisk sukker og æggebommer sammen i en skål. Hæld nu forsigtigt den kogende mælke- og flødeblanding over i æggeblandingen, mens du pisker.

Hæld nu hele blandingen tilbage i gryden du kogte mælk og fløde op i. Indstil varmen til middel og rør forsigtig rundt med en dejskraber, indtil du når en temperatur på 82 grader.

Nu kan ismassen hældes over den smag, som du allerbedst kan lide. 

Efter du har hældt ismassen over den smag, som du ønsker, køles den ned så hurtigt som muligt. Gerne over et isbad.

I videoen brugte Theis hindbær, skovmærke og svineblod.

OBS!
Hvis du kaster dig ud i at bruge svineblod, skal ismassen efterfølgende igen varmes op til min. 70 grader for at dræbe bakterierne i blodet. 

Isvaffel

Du skal bruge:

3 g salt
180 g tipo 00 mel
1 æg
110 g mælk
190 g sirup (100 g vand og 100 g sukker, som du koger op og køler ned igen)

Sådan gør du:

Bland salt og mel i en skål.

Tilsæt nu resten af ingredienserne og pisk det sammen. Vær sikker på, at der ikke er klumper.

Bag vaffeldejen i en vaffelmaskine og form vaflerne omkring en kegle.

Den bagte vaffeldej skal være varm, når den formes, ellers knækker den.

Toppings

Karamelliseret hvid chokolade:

100 g hvid chokolade

Sådan gør du:

Hak chokoladen groft og bag ved 140 grader i 10-15 minutter. Chokoladen skal være gyldenbrun. Køl chokoladen ned og hak den fint inden brug.

Sprødt brunet smør:

200 g sirup (100 g vand og 100 g sukker, , som du koger op og køler ned igen)
200 g brunet smør
10 obulato ark

Sådan gør du:

Skær de 10 ark over på langs.
Pensl brunet smør på en silikone-bagemåtte. Læg et lag af obulato ovenpå. Pensl dette lag med brunet smør. Læg et lag obulato ovenpå. Dette pensles med sirup. Forsæt denne proces, indtil der ikke er flere lag.

Bag ved 155 grader i ca. 15-20 minutter eller indtil gylden brun.

Køles ned og brækkes i stykker før brug.

Toppings

"Guf" på sifon:

230 g fløde
100 g mælk
½ vaniljestang, kornene
¼ tsk rød frugtfarve
72 g sirup (50 g vand og 50 g sukker, som du koger op og køler ned igen)
2 blade gelatine (opblødt i vand)

Varm fløde, mælk og vanilje op til 80 grader. Tilsæt rød frugtfarve, sirup og gelatine. Køl ned.

Sådan gør du:

Fyld massen på sifonflaske og brug 2 patroner til én flaske.

Andet:

Skovmyrer
Frysetørrede jordbær

Blod-is med toppings.

Sienna kigger lidt skeptisk på blodet. 

Sienna og Mikaella prøver for første gang at smage blod-is. 

FN's Verdensmål

Mål nr. 2: Stop sult

Kan man stoppe sult med blod-is?

Det er måske lidt svært at sige, men det er idéen om at bruge blodet som en ressource i fremtidens fødevarer, der er spændende i denne sammenhæng. Blod indeholder nemlig proteiner og jern. Jernmangel er en stor global udfordringer, og ved at bruge blodet som et næringsstof i maden kan det hjælpe millioner af mennesker i fremtiden.

Læs mere om verdensmål nr. 2: Stop sult.

 

Mål nr. 8: Anstændige jobs og økonomisk vækst

I fremtiden skal vi ikke alle uddannes i at lave blod-is, men det er nødvendigt at have for øje, hvordan de globale ressourcer kan bruges mere effektivt i forbindelse med forbrug og produktion. 

Hvis svineblod fx skal udvindes til proteinpulver eller på anden måde bruges på en hensigtsmæssig måde i madlavningen, er der brug for kompetencer og viden til at løfte denne opgave. Dette mål drejer også om at få flere unge i arbejde, uddannelse eller træning, og det er en lærerig måde at få fremtidens generation til at indgå i nye bæredygtige løsninger.  

Læs mere om verdensmål nr. 2: Anstændige jobs og økonomisk vækst

 

Vil du vide mere?

Blod har flere funktionelle egenskaber, og blod kan bl.a. fungere som emulgator samt danne geler og skum. Blodets plasmadel indeholder bl.a. albumin, der også findes i æggeblommer. Derfor kan blod fungere som en erstatning for æg i f.eks. bagværk grundet dets skumdannende egenskaber.

De fleste kender nok blodpølse, men i mange lande er blod en naturlig del af madlavningen f.eks. svenske blodplättar (pandekager med blod i), og i mange sydamerikanske lande indgår blod i gryderetter eller som smagsgiver i saucer.

Ud fra et sundhedsmæssigt synspunkt indeholder blod to vigtige næringsstoffer, nemlig proteiner og jern. Jernmangel er en af de mest udbredte fejlernæringer på verdensplan, og blod kan derfor være med til at løse denne problematik.

Kan blod-is redde liv?

Foto: Søren Gammelmark

Foto: Søren Gammelmark

Ja, på en måde kan man sige, at blod-is kan være med til at redde liv.
Blod-isen er en dessert, som serveres på Alchemist. Desserten hedder Lifeline og sætter fokus på, hvor vigtigt det er at donere blod.

39 % af alle bloddonationer i Danmark går til behandling af patienter med kræft, og det er derfor vigtigt, at flere og flere vil være bloddonorer.

Når Lifeline serveres, er der en lille QR-kode på tallerkenen, så gæster hurtigt og nemt kan tilmelde sig til at være bloddonor. Man skal dog være mellem 17 og 65 år for at være bloddonor i Danmark. Alchemist har tidligere serveret en ret med lammehjerte, blodsovs fra en transfusionspose og et donorkort “on the side”. Retten fik 1.500 mennesker til at skrive sig op som organdonorer!

Blod som fremtidens proteinkilde?​

Hvert år bliver 60.000 tons griseblod brugt til dyrefoder, og spørgsmålet er, om blodet kan bruges på en mere bæredygtig måde? Det vil et forskerhold fra Københavns Universitet finde ud af. Forskerholdet er i gang med at afprøve nye metoder, så griseblod kan blive til et nyt smagsneutralt proteinpulver, der kan anvendes i alt fra juicer til bagværk. Den her løsning vil bl.a. være godt for ældre mennesker, da de har brug for ekstra proteiner i deres mad.
Læs mere om projektet her.

...

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!