Hvad er en brændenælde?
Brændenælder er en urt, og du kan finde den overalt, hvor der er masser af næring i jorden. Du har helt sikkert set brændenælder ved grøftekanter, i skove og skovbryn, på enge, ved vandløb og søer og mange flere steder. Brændenælder findes især i udkanten eller langs buskadser.
Av – hvorfor stikker brændenælder?
Brændenælden stikker for ikke at blive spist af dyr. De små fimrehår på brændenælden er altså dens forsvarsmekanisme. Ret smart, ikke? Hvis du kigger nærmere på en brændenælde, så kan du se, at bladene er dækkede af et tæt lag af små hår, og når du rør ved brændenælden, så knækker hårene af og skærer bittesmå huller i huden. Inde i hårene er der en giftig væsker, som trænger ind i huden, og det er det, som giver en brændende fornemmelse.
Hvordan plukker man brændenælderne?
Hvis du er bange for at blive brændt, så brug handsker ligesom Johannes. Så undgår du at blive brændt, og ellers kan du bruge en saks til at klippe bladene af. Inden du skal tilberede brændenælderne, kan du hælde kogende vand over dem neutralisere den brændende effekt.
Hvad smager en brændenælde af?
Brændenælden minder om spinat i smagen, og nogle siger endda, at den minder lidt om usaltede popcorn. Du kan godt spise en rå brændenælde, men du skal først gnide den fri for de små fimrehår. Og så kan et brændenældeblad godt være lidt sej at tygge i.
Hvornår på året kan man plukke brændenælder?
Du kan plukke brændenælder fra marts til november.
I det tidlige forår kan hele planten plukkes, men efterhånden som den vokser sig større, plukkes kun de friske skud. I sommermånederne tages de øverste 15 cm af stænglen med mellem fire og seks par blade af hver plante. Når brændenælden begynder at blomstre, er den ikke så spændende længere.
Hvad kan man ellers bruge brændenælder til?
Brændenælder kan bruges på mange forskellige måder, og det er vist kun fantasien, der sætter grænser.
I gamle dage brugte man brændenælder mod forskellige lidelser som kronisk hoste, gigt, forstoppelse og stimulation af blodomløbet i ben og fødder. Så den er altså god nok, som Nikolaj siger i videoen. De romerske soldater tog brændenælder med på togt, og så brugte de brændenælderne til at lindre ømme ben og øge blodcirkulationen, så de var klar til kamp. Men det er ikke kun romerne, som piskede sig med brændenælder. Nogle siger, at de nordamerikanske indianere rullede sig i brændenælder, så hvis der kom et angreb, var de klar! Smerten og varmen gjorde, at indianerne kunne holde sig vågne hele natten.
Under anden verdenskrig vævede man cykeldæk af de stærke brændenældestængler.
I tøjindustrien er der faktisk flere små virksomheder, som er begyndt at bruge de stærke fibre i brændenælderne til at producere tøj.
Hvad tror du, at vi kan gøre med brændenælder i fremtiden?