Flødeboller med kikærtevand

Opskrift:

Udstyr

Til flødebolleskum og chokolade:

 

En lille gryde
Røremaskine
Evt. piskeris eller håndmixer
En skål
Sprøjtepose (evt. kan du bruge en almindelig plastikpose og klippe hul i)
Sprøjtetylle
Termometer
Dejskraber
Køkkenvægt
Kagerulle 

 

Flødebolleskum med æggehvider

Du skal bruge:
300 g sukker
150 g glukosesirup
100 g vand

200 g æggehvider
50 g sukker 

Portionen er regnet til en røremaskine med 5 l., så hvis din røremaskine er mindre, skal der kun bruges 150 g æggehvider. 

 

Sådan gør du:

 

Bland 300 g sukker, 150 g glukosesirup og 100 g vand sammen i en lille gryde. Kog det op til 120 grader. Brug termometeret til at tjekke temperaturen. 

Pisk 200 g æggehvider og 50 g sukker til en luftig masse, og tilsæt derefter den varme sirup.

 

FLØDEBOLLESKUM MED KIKÆRTEVAND

Du skal bruge:

90 ml reduceret kikærtevand *
 tsk citronsyre  (er med til at stabilisere flødebolleskummet)
20 g sukker

50 g vand
60 g glykosesirup
130 g sukker

Evt. smagsgiver (vend fx vanilje, kakao, hindbærpulver, lakridspulver eller ligende i flødebolleskummet)

* Kikærtevandet skal reduceres – se næste step. 
Du kan bruge kikærtevandet fra en dåse eller en karton. 
I 1 dåse kikærter på 400 gr. er der ca. 150 ml. kikærtevand. 

Reducering af kikærtevand:

For at bruge kikærtevandet skal det reduceres ca. 40 %. Hvis du har 150 ml kikærtevand, skal du ca. have 90 ml reduceret kikærtevand.

Hæld vandet fra kikærterne i en si (kikærterne kan gemmes og bruges til at lave hummus). Vej kikærtevandet og kom det i en gryde. Lad det simre. Vej løbende væsken ved at hælde den i en skål og mål med din køkkenvægt. Kikærtevandet er reduceret, når du rammer ca. 90 ml.

Ved at koge kikærtevandet ind, får du en mere koncentreret masse, og det er især godt, hvis du vil have en fast skum til dine flødeboller.  

Stil det reducerede kikærtevand på køl. Du kan med fordel lave dette dagen før. 

 
Sådan gør du:

Tag kikærtevand og tilsæt meget lidt citronsyre og pisk 2-3 min ved høj hastighed. Tilsæt 20 g sukker lidt efter lidt og pisk herefter ca. 4-5 min ved høj hastighed.

Hvis du har en røremaskine, kan du lade den piske i ca. 7-9 minutter før din sukkersirup tilsættes

Bland 50 g vand, 60 glukosesirup og 130 g sukker i en lille gryde. Kog det op til 120 grader. Brug termometeret til at tjekke temperaturen. 

Tilsæt den varme sirup lidt efter lidt. 

Mads og Johannes sprøjter flødebolleskum ud på bundene.

Flødebollen dyppes i chokolade. 

Så skal der smages! Hvilken en tror du, at de bedst kan lide – flødebolleskum med æggehvider eller med kikærtevand?

Fn's Verdensmål

Mål nr. 4: Kvalitetsuddannelse

Okay, hvordan er det lige, at flødeboller hænger sammen med kvalitetsuddannelse?

Det er måske ikke flødebollen, der er så vigtig for verdensmålet, men mere at kunne forstå de bagvedliggende processer der sker, når man laver mad.

FN skønner, at der i 2030 vil være 8,6 milliarder mennesker på jorden. I fremtiden vil der derfor være brug for flere uddannelser, der har kompetencer og viden om, hvordan der produceres nok mad til alle på en bæredygtig måde. Det kan fx være ved at kigge på nye ressourcer, der har samme egenskaber fx ligesom kikærtevand og æggehvider.

Læs mere om verdensmål 4: Kvalitetsuddannelse

Mål nr. 17: Partnerskaber for handling

 

De seneste mange år er der dukket flere og flere initiativer op, som arbejder med bæredygtighed og klimavenlig mad på forskellige planer. 

Et godt eksempel er lanceringen af de nye kostrådi januar 2021. Det er Fødevarestyrelsen, der står bag De officielle Kostråd, og kostrådende er udviklet på baggrund af forskning og rådgivning fra DTU Fødevareinstituttet og i dialog med mange forskellige aktører. 

At videndele på tværs af regioner og lande kan skabe bedre adgang til teknologi, innovation og ressourcer, der på sigt kan skabe nye former for partnerskaber og bane vejen til en mere bæredygtig fremtid

 Læs mere om verdensmål 17: Partnerskaber for handling. 

 

Vil du vide mere?

Æggehvider kan forøge sin størrelse med 8 gange​

For at lave flødebolleskum skal du bruge æggehvider og sukker. Æggehviden kan forøge sin størrelse med 8 gange, når den piskes, og du kan endda vende skålen med de piskede æggehvider på hovedet  – uden at der falder noget ud! Wow, men hvordan kan det lade sig gøre?

Æggehvider består af proteiner (10 %) og vand (90 %), og det er proteinet i æggehviden, der er spændende. Proteinet kaldes for albumin, og den fungerer som en virkelig god luft-binder. Og hvad betyder det egentlig?

Jo, forestil dig at du har en masse garnnøgler foran dig, der alle sammen ligger hver for sig. Når du ruller dem alle sammen ud på en gang, så bliver det hele krøllet sammen, og snorene danner et slags sammenviklet net. På samme måde ligger proteinerne i æggehviden spredt rundt i vandet som forskellige typer af sammenkrøllede garnnøgler med hver deres funktion. Når du så begynder at piske æggehviderne, så vil proteinterne rulles ud og føres sammen i et netværk. Du kan nu lægge mærke til, at skummet begynder at blive mere fast, og massen begynder at vokse. Når du så tilfører sukkeret, så kommer der endnu mere luft ind i skummet, for sukkeret er rigtig god til at “slæbe luft med ind”.  Sukkeret skal tilsættes lidt ad gangen for at sikre, at skummet bliver så stabilt som muligt af den ekstra luft. Derudover binder sukkeret også vandet i skummets vægge.

På et tidspunkt bliver dette net så stærkt og sammenviklet, at æggehviderne bliver helt stive, og så kan du vende skålen med piskede æggehvider over hovedet.

Dyk ned i æggets fantastiske muligheder på Æggets egenskaber og anvendelsesmuligheder af Helle Brønnum Carlsen.

Flødeboller med kikærtevand?​

Ja, det lyder måske en smule skørt, men den er god nok! Det er vildt sjovt at gå på opdagelse i køkkenet, for det er her, at man finder ud af, at nogle råvarer har fuldstændig samme egenskaber. Og utroligt nok har kikærtevand og æg nogle af de samme egenskaber.

Kikærtevand kaldes også for aquafaba og er kogevandet fra kikærter og andre bønner. Aqua betyder vand og faba betyder bønne på latin. Kikærtevandet kan både fungere som en emulgator i mayonnaise, og er dermed i stand til at binde fedtholdige og vandige opløsninger sammen. Men det kan også piskes til en luftig masse, der kan bruges i flødebolleskum. Derudover tilføjer kikærtevandet også en vis form for fugtighed og luftighed. I modsætning til æggehvider kan aquafaba piskes i lang tid uden at blive grynet og skille. Det er altså en super smart måde at erstatte æg i madlavningen, men kikærtevand kan dog ikke koagulere, så man kan ikke lave omelet eller andre æggebaserede opskrifter.

Hvis du vil vide mere om aquafaba, og hvad du kan bruge det til, så hop ind på Plantepusherne og find mere inspiration.

Nu har du vist hørt nok om flødebolleskum både med æg og kikærtevand, lad os dykke ned i den naturvidenskabelige forklaring om chokolade!

 

Videnskaben i chokolade

At få det perfekte knæk og den flotte blanke overflade på chokoladen kan godt være en helt videnskab i sig selv. Når du arbejder med chokolade, er det vigtigt at vide, hvad den egentlig består af.

Mørk chokolade består af grundlæggende af tre ingredienser: kakao, sukker og kakaosmør. Kakaosmør er udvundet fra kakaobønner.  I mælkechokolade er der mælkepulver, og i hvid chokolade er der kun sukker og kakaosmør.

Det er altså kakaosmørret, der er skyld i, at chokolade kan være en udfordring at arbejde med. Kakaosmør er nemlig en blanding af mætte og umættede fedtsyrer, som tilsammen har et smeltepunkt højere end mange madolier, som du kender fra køkkenet. Hvis man bare smelter kakaosmør og køler det ned, så sætter fedtmolekylerne sig ikke på samme måde igen.

Det er derfor vigtigt at temperere chokoladen på den helt rigtige måde. Chokoladens indhold af forskellige fedttyper er med til at give chokolade seks forskellige krystalformer. Når man smelter chokoladen og lader den størkne uden at kontrollere temperaturen, kan man ikke være sikker på, at det er den samme chokolade. Den størknede chokolade kan f.eks. være mat, smelte ved en anden temperatur eller være blød. Når chokoladen størkner kalder man det, at det krystaliserer. Det betyder, at molekylerne ordner sig i et bestemt mønster eller i et særligt gitter.

Hvis man vil opnå en flot blank chokolade, der knaser, når man sætter tænderne i chokoladeovertrækket, er det vigtigt at få chokoladen til at krystalisere på den rigtige måde ved at kontrollere temperaturændringerne både når chokoladen smelter og størkner, så skal chokoladen være tempereret.

Så læs opskriften godt igennem, hvis du vil være sikker på at få et blankt og knækkende chokoladeovertræk på din flødebolle.

...

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!