Du spiser helt sikkert forskellige fødevarer med geleringsmidler i – uden at du måske er helt klar over det? Der er f.eks. geleringsmidler i syltetøj, vingummier og kager som cheese cake og panna cotta.
Et geleringsmiddel bruges til at tykne eller stivne væsker. Der findes rigtig mange geleringsmidler, bl.a. gelatine, som kommer fra dyrs hud og knogler, og her er det proteinet kollagen, som hjælper til at tykne væsken. Der findes også mange geleringsmidler, som kommer fra planter, bl.a. pektin, som kommer fra citrusfrugter og æbler, Guargum, som kommer fra bønner eller agar-agar og carrageenan (Kappa), som kommer fra alger.
Agar-agar er et geleringsmiddel, som kan bruges til mange forskellige ting, men det helt særlige ved det er, at det er et super godt geleringsmiddel til at stivne varme væsker.
I videoen tilsætter Mikaella agar-agar til suppen, og agar-agar binder de mange vandmolekyler i suppen til sig. Overordnet set kaldes molekyler, som kan binde vand, for hydrokolloider, hvor “hydro” betyder vand og “kolloid” betyder at lime eller samle. De plantebaserede hydrokolloider består af lange kæder af kulhydrat-molekyler, som bliver kaldt for polysakkarider. Sakkarider er et andet ord for kulhydrater og “poly” betyder flere, så flere kulhydrat-molekyler, som hænger sammen. Jo mere forgrenede og sammenfiltrede de her polysakkarider bliver, jo mere vand kan de binde. Når vandet bindes til det sammenfiltrede net af polysakkarider, så kan det ikke længere flyde frit rundt, og derfor stivner væsken. Og det er det samme der sker, når agar-agar hældes i suppen.
Det sjove ved at lave forsøget fra videoen “Verdens længste suppe” er, at det kan være med til at forvirre sanserne. De fleste spiser jo en varm suppe med en ske, men ved hjælp af agar-agar bliver suppen stivnet og ved at skyde suppen ud gennem sprøjterne, kan suppen pludselig forvandles til verdens længste suppe.