Hvad er fermentering?
Du spiser helt sikkert en masse fermenterede produkter i din hverdag – uden at du måske tænker over det?
Eksempler på fermenterede produkter er yoghurt, chokolade, spegepølse, kaffe, øl, og så findes der er et hav af udenlandske lækkerier bl.a. den tyske sauerkraut (fermenteret kål), den russiske kvass (fermenteret drik med brød) og den krydrede asiatiske kimchi (fermenteret kål). Derudover dukker der flere og flere læskende fermenterede drikkevarer op i supermarkedet bl.a. kombucha (fermenteret te) og kefir (fermenteret mælkeprodukt).
Fermentering er en gammel proces, der blev brugt i gamle dage til at forlænge madens holdbarhed. Fermentering betyder “at gære”, og når du fermenterer, så sættes der gang i en kontrolleret gæringsproces, hvor der dannes naturlige mælkesyrebakterier og enzymer. Man kan fermentere på forskellige måder enten ved hjælp af en starterkultur eller ved at bruge råvarens naturlige mikroorganismer.
Alle frugter, grøntsager og planter er dækket med mikroorganismer som bakterier, gær og svampe. I en fermenteringsproces bruger man disse mikroorganismer aktivt, og de er med til at omdanne sukkeret i fx grøntsagen til mælkesyre, eddikesyre eller kuldioxid. Det er derfor, at fermenterede produkter godt kan have en syrlig og frisk smag. Det er vigtigt at sørge for, at mælkesyrebakterierne har gode muligheder for at vokse i fødevaren, og at de uønskede mikroorganismer, der også findes naturligt på grøntsagerne, har mindre gode muligheder. For at undgå uønskede mikroorganismer skal du have en god hånd- og køkkenhygiejne og sørge for, at alt dit udstyr er rent.
At fermentere kan frembringe et væld af smagsnuancer og smagsoplevelser, og så er det en god måde at forlænge madens holdbarhed. Derudover er fermenterede produkter også godt for maven og for miljøet, da man kan mindske madspild ved at fermentere sine råvarer.
Hvis du vil vide mere om de forskellige teknikker, så udforsk de mange muligheder inden for fermentering på Smagforlivet.dk.
Kan man spise muggent toastbrød?
Ja, hvis det er de rigtige skimmelkulturer og under kontrollerede forhold.
I videoen bruger Mikaella en kanyle til at skyde en starterkultur ind i brødet. I starterkulturen er der tre ingredienser: mælk, yoghurt og skimmelkulturer fra blåskimmeloste, der hedder penicillium roqueforti. De her skimmelkulturer skaber den karakteristiske smag i blåskimmeloste, og måske du har smagt roquefort, gorgonzola eller den danske danablue ost?
Det er vigtigt, at starterkulturen skydes ind forskellige steder i brødet for at sikre, at skimmelkulturerne formerer sig rundt i hele brødet, så brødet “mugner” og får den rette smag. Skimmelen kræver ilt for at udvikle sig, og processen tager 4-5 dage. Brødet skal derfor have den rette temperatur og masser af luft og fugt. Det skal dog gøres under særlige forhold, så man ikke får uønskede bakterier ind i brødet.
I løbet af de 4-5 dage gennemgår brødet en fermenteringsproces, hvor brødet ændrer smag, tekstur og udseende. Til sidst står man med et brød, der smager af ost – uden at der er en skive ost i.
Den her metode er et eksempel på, hvor der bruges en starterkultur til at igangsætte en gæringsproces, og samtidig er det et sjovt forsøg, hvor særlige skimmelkulturer bruges til at skabe “mug” på en spiselig måde.
Læs mere om blåskimmeloste og penicillium roqueforti på ostogko.dk.
De laktofermenterede agurker er derimod et eksempel på, at det er de naturlige mælkesyrebakterier på agurken, der anvendes til at fermentere med.
Laktofermenterede agurker
Laktofermentering kaldes også for mælkesyrefermentering eller mælkesyregæring, og i den her fermenteringsproces benyttes mælkesyrebakterier, som findes naturligt på grøntsagen eller frugten.
Måske du lagde mærke til i videoen, at Theis ikke har skyllet agurker ordentligt? Det er der faktisk en grund til.
For at kunne lave de laktofermenterede agurker, udnytter man nemlig de mælkesyrebakterier, som findes naturligt på agurken. Ved at putte dem i saltlage skabes et surt miljø, hvor skadelige mikroorganismer ikke kan overleve. Det er et sjovt eksperiment, som du kan lave derhjemme, og du vil hurtigt opdage, at agurken over tid vil ændre smag, tekstur og udseende.
En mælkesyrefermentering tager ca. 21-28 dage, og temperaturen skal helst ligge mellem 18-20 grader.
En af de mest kendte fødevarer inden for denne kategori er surkål/sauerkraut.