Vandmand til aftensmad?

vandmand

Fakta om retten:

Den her ret er en servering på Alchemist, som hedder Jellyfish.

Retten handler om invasive arter, og faktisk er det sådan, at vandmandsarten Moon Jellyfish er begyndt at være en invasiv art i det Baltiske Hav og Nordsøen. 

I retten findes også hybenroser, som du måske kender fra stranden og kystområder? Hybenroser er også en invasiv art, og den spredes let. De mange vilde buske kan have en negativ påvirkning på andet grønt i området. 

Vandmand i fremtiden:

I takt med at temperaturene i verdenshavene stiger, så ses der en øget stigning af vandmænd forskellige steder. Samtidig bliver mange af vandmænds fjender overfisket, og det gør også, at der kommer flere og flere af dem. 

Et forskerhold fra Syddansk Universitet er faktisk i gang med at undersøge, om vandmandens slim kan bruges til alt fra rynkecreme til snacks og gødning til landbruget.

Her kan du blive klogere på projektet GoJelly.

Spørgsmål:

Tror du, at vi kommer til at spise flere vandmænd i fremtiden?

Jellyfish-retten serveres i en skål, der ligner en vandmand. 

Annika og Marie undersøger vandmænd i et af Nordsøens Oceanariums akvarier. 

Theis og Marie smager på vandmandsretten Jellyfish.

Fn's Verdensmål

Mål nr. 13: Klimaindsats

At der kommer flere vandmænd i havene skyldes bl.a., at temperaturene i verdenshavene stiger. Det er derfor vigtigt, at vi handler hurtigt for at bekæmpe klimaforandringer og deres konsekvenser.

Det her verdensmål fokuserer derfor på, at vi skal øge den generelle viden om og opmærksomhed på mulighederne for både at bremse den globale opvarmning og tilpasse os klimaforandringerne. 

Her kan du læse mere om verdensmålet 13: Klimaindsats.

Mål nr. 14: Livet i havet

Verdenshavene er vigtige for mennesker, og vi skal bevare og sikre bæredygtig brug af verdens have og deres ressourcer.

Omkring halvdelen af luftens ilt kommer fra algerne i havet, og fangsten af fisk, skaldyr og blæksprutter giver mad på bordet for omkring tre milliarder mennesker.

De varmere have medfører kraftigere storme, og det varmere vand med større indhold af CO2 er skadeligt for koralrev og skaldyr. Det er derfor vigtigt, at den videnskabelige viden øges, så der kan udvikles nye tiltag, der forbedrer havenes sundhedstilstand og havenes biodiversitet. 

 

Her kan du læse mere om verdensmålet 15: Livet på land

...

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!